WIELKANOC - jak ograniczyć marnowanie jedzenia Napisane przez Magdalena Kornacka w dniu 29 Marca 2024 Magdalena Kornacka Tagi: zero waste, wielkanoc Wielkanoc to radosne, pełne symboli święto. W niedzielny poranek co najmniej 55% Polaków planuje poświęcić pokarmy. Dla prawie 70% Polaków Wielkanoc jest tradycją i świętem rodzinnym, okazją do spotkań z bliskimi lub wypoczynku. Tylko dla 19% badanych Wielkanoc ma znaczenie i charakter religijny. [1] JEDZENIE NA WIELKANOC:Co znajduje się w wielkanocnym koszyczku? baranek (z ciasta, lukru lub masła) symbolizuje Chrystusa Zmartwychwstałego (Baranek Boży) jajko: symbol odradzającego się życiachleb (ciało Chrystusa): pokarm niezbędny do życiasól: symbolizuje oczyszczenie, prostotę i prawdęchrzan: oznaka ludzkiej siływędlina: symbolizuje zdrowie, dostatek materialny i płodnośćwielkanocna babka: wyraz radości i słodyczy po.gorzkich dniach postubazie i bukszpan: nadzieja na zmartwychwstanie i życie wieczneNa wielkanocnym stole oprócz jajek w różnych postaciach znajdziemy m.in. pieczone i wędzone mięsa, żurek lub barszcz biały z białą kiełbasą, chrzan i sałatkę jarzynową. Nie zabranie również słodkich wypieków - mazurka, babki, sernika i makowca. 6 na 10 Polaków nie zamierza wydawać w tym roku więcej niż w poprzednich latach, ale nadal jest to kwota pomiędzy 251 zł a 500 zł. 25% badanych wie już, że z powodu rosnących cen wyda więcej pieniędzy na wielkanocne zakupy. [2] Niezależnie do której grupy należymy, łączy nas jedno, wszyscy zasiądziemy przy suto zastawionych stołach. To jeden z elementów naszej polskiej tradycji. Mimo, że na co dzień prawie 80% Polaków oszczędza na zakupach spożywczych, to dwa razy do roku ta zasada jest łamana - przy okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. W okresie tych świąt marnujemy ogromne ilości jedzenia. Kupujemy więcej produktów i przygotowujemy więcej potraw niż jest to konieczne.PRZYCZYNY MARNOWANIA JEDZENIA: [3]58% jedzenie się zepsuło53% przygotowano za dużo jedzenia14% goście nie zjedli przygotowanego jedzenia11% świąteczne jedzenie znudziło się8% brak wiedzy nt. przerabiania jedzenia5% jedzenie było niesmaczne, nieudaneMarnowanie jedzenia dotyczy nie tylko ludzi z dużych miast i tych o zarobkach powyżej średniej. Jedzenie marnowane jest również na wsi, gdzie mieszkańcy sami je wytwarzają. Statystyki dotyczące marnowania jedzenia często są zaniżone, ponieważ ludzie nie chcą się przyznać (sami przed sobą), że marnują jedzenie. Niestety podczas świąt ilośc jedzenia wyrzucanego do śmieci jest ponad 3 razy wyższa niż standardowo.MARNUJĄC ŻYWNOŚĆ MARNUJEMY WODĘJakie wielkanocne potrawy wyrzucamy najczęściej? [3]Sałatka jarzynowaPieczywoRóżnego rodzaju szynki i kiełbasyJajkaOwoce i warzywaBaranek z cukruŚlad wodny wyrzucanych potraw wielkanocnych: [4]jedno jajko 60g to 196 litów wody (jedna duża kąpiel w wannie)bochenek chleba 500g to 804 litry wody, czyli 3200 szklanej wody o pojemności 250 ml250 g mięsa wieprzowego, z którego wypiekane są wielkanocne schaby to 1503 litry wody, czyli 150 standardowych cykli mycia naczyń w zmywarceJedno wyrzucone jajko to aż 196 litrów zmarnowanej wody. Jeszcze więcej wody pochłania na wszystkich etapach produkcja chleba czy szynki.JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA W WIELKANOC?ZAPLANUJ: marnowanie jedzenia rozpoczyna się już w sklepie, zaplanuj świąteczne potrawy (uwzględnij liczbę osób, ich preferencje i możliwości), rób zakupy z listąW CZASIE ŚWIĄT: trzymaj jedzenie w lodówce, nie trzymaj zbyt dużych ilości jedzenia na stoleODDAJ: na pożegnanie rozdziel jedzenie między gości, wymień się świątecznymi potrawami z sąsiadami lub przyjaciółmiJADŁODZIELNIA to inicjatywa przeciwdziałająca marnowaniu jedzeniaLokalizacje jadłodzielni we WrocławiuZAMROŹ: zobacz mój post na Instagramie z poradami jakie wielkanocne potrawy możesz bezpiecznie zamrozić: Źródło: [1] https://panelariadna.pl/news/swieta-wielkanocne-dla-polakow-to-bardziej-spotkania-rodzinne-niz-swieta-religijne-ale-pokarmy-planuje-poswiecic-55-z-nas-w-tym-19-osob-niepraktykujacych[2] https://gazetakrakowska.pl/wielkanoc-2024-polacy-na-organizacje-swiat-chca-wydac-mniej-lub-tyle-samo-co-w-zeszlym-roku-sprawdz-jak-chca-zaoszczedzic/ar/c3-18403887[3] https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wielkanocne-marnowanie-zywnosci-Te-potrawy-najczesciej-wyrzucamy-do-kosza-8316631.html[4] https://too-good-to-go.prowly.com/299358-jedno-wyrzucone-jajko-to-az-196-litrow-zmarnowanej-wody-oto-slad-wodny-produktow-wielkanocnych Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. Magdalena Kornacka decluttering Nazywam się Magdalena Kornacka i zawodowo zajmuję się declutteringiem (odgracaniem) i profesjonalną organizacją przestrzeni. Pomogę Ci w odpowiedzialny sposób pozbyć się niepotrzebnych rzeczy, odzyskać miejsce i zaprowadzić porządek w Twoim domu. Zorganizuję Twoją przestrzeń na nowo, tak by była bardziej funkcjonalna i estetyczna. Ostatnie posty Współtworzę MASTERCLASS z Architekt Porządku! 8 najczęstszych błędów organizacyjnych – sprawdź czy je popełniasz? WIELKANOC - jak ograniczyć marnowanie jedzenia 5 korzyści z uporządkowanej przestrzeni, które musisz znać Kategorie decluttering (2) organizacja przestrzeni (2) przeprowadzka (1) sprzątanie (4) wielkanoc (1) zero waste (1)